Сондиране

Сондаж за вода – видове и специфика.

0878 31 77 77 – Най-старата форма при сондаж за вода с машини е кабелният инструмент, който се използва все още и днес. Специално проектиран за повдигане и спускане в малък сондажен отвор, той може да постига макар и по-бавно пробиване.

Ротационните машини за сондиране използват сегментирана стоманена сондажна щанга. Такава обикновено се състои от 6 метра (20 фута) секции от поцинкована стоманени тръби, които са резбовани заедно в долния край. Някои ротационни пробивни машини са предназначени за инсталиране върху стоманен корпус в кладенеца. Въздухът и водата се използва като течност, за да изместят негодните частици и да пригодят водата за бита по време на сондиране.

Друга форма на ротационен стил на сондиране е така нареченият кален ротационен сондаж. Той прави използването на специално изработена кал или сондажни течности непрекъснато и последователно, за да създаде достатъчно хидравлично налягане за провеждане на сондажите, независимо от присъствието на корпуса в кладенеца. Обикновено, сондажните пробити в твърда скала не са двукорпусни, независимо от използваното оборудване.

Кладенците обикновено са двукорпусни с фабрично направена тръба, обикновено стомана или пластмаса / PVC. Корпусът е конструиран чрез заваряване. Той е монтиран по време на сондиране и това води до отвори и дупки, а някои нови машини действително ще позволят на корпуса да се завърта и пробие по подобен начин. PVC или пластмасата обикновено се заваряват и след това спускат в пробити добре, вертикално подредени краища вложени или закрепени заедно. Секциите на корпус обикновено е 6 метра (20 фута) или по-дълга и 6 до 12 (15 до 30 см.) в диаметър, в зависимост от предназначението на кладенеца и местните условия на подземните води.

Професионалният сондаж за вода в страната.

Пръстеновидното пространство между отворите на малък и голям корпус е изпълнено с бентонит глина, бетон или друг уплътнителен материал. Това създава непроницаема повърхността до следващия разграничителен слой. Той поддържа замърсителите от пътуване надолу по външните стени на гумата или шахтата във водоносния хоризонт. В допълнение, кладенците обикновено са затворени и добре уплътнени, за да са предпазени от насекоми, дребни животни и неоторизирани лица, които могат да имат достъп до кладенеца.

На дъното на кладенеца се оставя скрининг устройство, филтър, чиято роля е да даде възможност на потока на водата в кладенеца.

Скалните кладенци обикновено са обсаден с PVC подложка / корпус и екран на дъното. Това най-вече присъства, за да поддържат скалите от навлизане на помпения агрегат. Някои кладенци, използват филтърен пакет, където една маломерна обвивка се поставя вътре в кладенеца. Това позволява на водата да се филтрира на нежелани материали, преди да влезе в кладенеца и да започне самото изпомпване.